Yhdistys

Suomen sanoittajayhdistys perustettiin Turussa halloweenina, lokakuun viimeisenä ja pimeimpänä iltana vuonna 2014. Silti sen tavoite on kirkas ja valoisa: laululyriikan ja sanoittajien tukeminen. Yhdistyksen ydinjoukko on laululyriikkarakkauden ja Heikki Salon Laulutekstien Kahlekuninkaaksi -kurssin yhdistämiä sanoittajia. Suhtaudumme asiaan äärettömän vakavasti, muuta vakavuutta ei yhdistyksen tapaamisissa ole havaittu. Luovuksissa olo on voimaannuttavaa ja innostavaa.

Laulutekstit merkitsevät ihmisille paljon, ja Suomessa nimenomaan kotimaisella laululyriikalla on poikkeuksellisen vahva asema. Laululyriikassa on hallitsematonta, kunnioitettavaa voimaa. Jos haluat viestisi maailmalle, tee laulu. Vaikuttavimmat laulutekstit jäävät historiaan soimaan Marraskuussa Pimeyden tangona Satumaahan. Oikeastaan kaiken olennaisen kiteyttää Aurora tekstissään Se soi: Illalla nukahdat, ja aamulla heräät, mikä on se jokin, jolla itsesi keräät?

Suomen sanoittajayhdistys tietää vastauksen.

Suomen sanoittajayhdistys kokoontuu useita kertoja vuodessa. Tapaamisissa pysähdymme hetkeksi tietyn sanoituksellisen aiheen ympärille. Ja käsittelemme laulutekstejä. Tapaamisten yksi kulmakivi onkin ylläpitää kirjoittamisen rytmiä ja syntyneiden tekstien yhteisen läpikäynnin avulla kirittää kaverit yhä hiotumpiin ja vaikuttavampiin teksteihin.

Kutsumme tilaisuuksiimme myös kokeneita lauluntekijöitä kertomaan sanoittamisen saroilta poimimistaan oivalluksista ja käytännön kokemuksistaan. Muodollista koulutusta laulunsanoittamiseen ei ole tarjolla – oppikaamme siis nöyrinä kisälleinä mestareilta. Lauluntekohan on mitä suurimmassa määrin käsityötä.

Jäsenemme laativat yhteistyössä ja tilauksesta lauluja monipuolisesti eri tarpeisiin. Yksityishenkilöille jäsenemme voivat laatia tilauksesta vaikkapa tulevalle aviopuolisolle annettavan rakkauslaulun tai päivänsankarin elämänpolun kiteyttävän 60-vuotisjuhlaan onnittelulaulun. Esiintyville artisteille laadimme tiiviissä yhteistyössä uusia ja raikkaita laulutekstejä.

Kehitämme mutkatonta siltaa sanoituksia tekevien ja niitä tarvitsevien välille. Sivujemme Sanoituksia-osio tarjoaa jo nyt väylän kertoa olevansa sanoittajana olemassa.

Järjestämme myös harrastajille ja edistyneemmille koulutuksia joko oman yhdistyksen voimin tai kimpassa yhteistyötahojemme kanssa. Seuraa sivustoamme!

Sanoittajan paras kaveri on säveltäjä. Ja toivottavasti myös päinvastoin. Haluamme hakeutua yhteistyöhön säveltäjien kanssa, saattaa sanoitukset soimaan.

Lisäksi työnnämme porukalla nokkamme kaikkialle, missä laululyriikka ja sanoittamisen jaloa taitoa esitellään ja edistetään.