Vuosikooste 2015: puuhakasta toimintaa

Toinen toimintavuotemme piti sisällään sekä yhdistyksen perustoimintaa että laululyyrikoiden kirjallista työskentelyä tukevaa toimintaa. Kaikkien kokoontumisten yhteydessä kävimme läpi jäsenten laulutekstejä ja työskentelyä sanoitusrintamalla. Myös tapaamisten välillä kommentoimme toistemme tekstejä ja edistimme sanoitusten valmistumista vertaispalautteen voimalla.

Yhdistyksen muukin toiminta käynnistyi vireästi ja toteutimme muun muassa teematapaamisen Juice Leskisen muistoksi, kesän lauluntekokilpailuihin valmistavan tapaamisen, biisintekoviikonlopun sekä lauluntekijätapaamisen sanoittaja Sinikka Svärdin kanssa.

”Portsari se kädet nosti tiukkaan etutanaan
sisään sä et tänne tule, usko minun sanaan
sanoin: päästit jo mun naisenkin pakko on mun päästä
portsari tuo neuvoi: sanojasi säästä
naisesi on kuule perin huono kissa
jos sun sitä pitää vahtii paniikissa”

(Pastissi Juice Leskisen Einarin polkupyörästä. Taina Kuuskorpi 2015).

Juice Leskisen muistoksi ja hänestä julkaistun elämäkerran innoittamana järjestettiin ilta, jonne jäsenet tuottivat Einarin polkupyörä -laulutekstistä pastisseja, josta yllä näytepala. Lisäksi keskustelimme vilkkaasti Juicen laululyriikasta.

Osalla jäsenistämme oli tavoitteena osallistua kesän laulunsanoituskilpailuihin, kuten Kotkan Merilaulukilpailuun, Tangolaulukilpailuun tai Somero soikoon -kilpailuun. Jäsenistöä kannustettiin hankkimaan säveltäjäkontakteja, jotta tekstit saisivat sävelen kilpailujakin silmällä pitäen. Säveltäjäpula on jäsenistössämme krooninen, joten ideointia tavoittaa kiinnostavia säveltäjätyöpareja pohdimme joka tapaamisessa. Iloksemme totesimme jonkun jo saaneenkin yhteydenottoja sivustomme kautta.

Uusikaupunkilainen Dinturist-bändi oli kiinnostunut yhteistyöstä yhdistyksen kanssa. Kirjoitusprojektina jäsenet suomensivat bändin ohjelmistoon kuuluvia klassikkobiisejä. Tekstit toimitettiin arvioitaviksi ja käytettäviksi. Projektissa syntyi tiiviissä ajassa runsaasti reippaita käännöksiä, mikä osoitti yhdistyksen jäsenten vireää kirjoituspotentiaalia.

Loppukesästä yhdistyksen edustajat osallistuivat kuluneena vuonna ensimmäistä kertaa järjestettyyn Eka kerta -festivaaliin Valkeakoskella, josta on erillinen matkakertomus blogissa.

Syksyn alussa organisoimme lastenlaulujen kokoamisen ja puimme lauluja lastenlauluteemaan keskittyneessä kokouksessamme.

Syksyllä sanoittajavieraanamme oli Sinikka Svärd, joka kertoi alan käytännöistä ja omasta työstään sekä kannusti aloittelevia sanoittajia. Sanoittajan tie on pitkä ja kivinen, ja eteenpäin pääseminen vaatii sekä sitkeyttä että hyviä sattumuksia.