Suomen sanoittajayhdistys avaa Syksy 2019 -laululyriikkakilpailun!

Kilpailun tuomaristo

Rafael Elivuo on Kaiku Songs -kustantamon A&R, säveltäjä ja tuottaja. Rafaelin tehtäviin kuuluvat tuoreiden kykyjen etsiminen, biisien välittäminen ja tekijäsuhteet. Hän on ollut tekemässä kappaleita mm. ABREUlle, Lukas Leonille ja Laura Voutilaiselle.

Asko Kallonen on Warner Music Finlandin General Manager, vastuualueena Kotimaisen musiikin osasto. Hän työskentelee lisäksi a&r-henkilönä mm. Lauri Tähkän, Sannin, Kaija Koon ja monen muun Warnerin laajan kotimaisen musiikin repertuaariin kuuluvan artistin taustalla. Kallosella on myös muusikkotausta ja hän on toiminut 80-luvulla kitaristina Päät-yhtyeessä sekä kirjoittanut lauluja Keba-yhtyeen kitaristina.

Olli Saksa on mm. Arttu Wiskarin takana olevan Mökkitie Recordsin toimitusjohtaja ja tuottaja. Mökkitielle signattuja artisteja ovat mm. HesaÄijä ja Erika Vikman. Ollin tehtäviin kuuluu jatkuvasti haistella, mitä alalla on tapahtumassa ja minkälaisia tekijöitä he kaipaavat talliinsa.

Markus Ala-Kauhaluoma on muusikko, säveltäjä ja Lumottu Apina -yhtyeen laulaja. Markuksen historiaan mahtuu Universal Musicin Palava-yhtyeen lisäksi kappaleiden tekemistä muille artisteille kuten Annika Eklundille. Markuksen viimeisin julkaisu on Lumotun Apinan uusi sinkku Neljän ruuhkaan eksyneille. (Kuva: Julius Rosenberg)

Anniina Tarasova on Suomen sanoittajayhdistyksen puheenjohtaja, biisintekijä ja Gummeruksen esikoiskirjailija (oikealta nimeltään Anniina Tchernych). Hän on erityisen kiinnostunut kirjoittamaan kappaleita tulevaisuuden artistilupausten kanssa. (Kuva: Michaela Kei)

Kilpailun säännöt

1.  Suomen sanoittajayhdistys järjestää syksyllä 2019 kaikille avoimen laululyriikkakilpailun. Se sopii niin aloittelijoille kuin jo pidempään kirjoittaneille, mutta kappaleiden odotetaan olevan kirjoitettu mittaan.

2. Kilpailuaika on 16.9.–15.10., ja kilpailutekstien on oltava perillä viimeistään 15.10.2019.

3. Kilpailussa on kaksi sarjaa:

a)      Syksy-aiheinen kappale – haemme kokonaisia laulutekstejä, jotka kertovat jollain tavalla syksystä toiveikkaan sävyn kautta. Pelkkä teksti riittää, kappaleen ei tarvitse olla sävelletty. Genre voi olla mitä tahansa iskelmästä poppiin ja räppiin. Sanoituksien tulee olla suomenkielisiä, kilpailijan itse kirjoittamia ja missään mediassa aikaisemmin julkaisemattomia.

Erottele lähettämässäsi tiedostossa selkeästi kertosäkeet ja säkeistöt, mahdolliset c-osat tai tavanomaisesta kaavasta poikkeavat ratkaisut. Lähetä teksti PDF-tiedostona, jossa on nimimerkkisi, mutta ei omaa nimeäsi. Ilmoita nimimerkkisi sähköpostissa ja mainitse, että sanat tulevat Syksy-kategoriaan.

b)      Kilpailu valmiiseen melodiaan vapaalla aiheella. Esituotettu demo löytyy laulettuna ”hyräilyversiona” täältä: https://soundcloud.com/anniina-tarasova/sanoituskilpailu-2019-kilpailukappale, ja kappaleesta on myös instrumentaaliversio ilman laulua: https://soundcloud.com/anniina-tarasova/ilman_laulua. Kappaleen on tehnyt Markus Ala-Kauhaluoma. Kappaletta ei valitettavasti anneta ladattavaksi omalle koneelle. Tarkoituksena on, että voittajakappale voisi päätyä Lumottu Apina -yhtyeen keikkamateriaaliksi tai sitä tarjotaan jollekin muulle levyttävälle artistille. Haemme nykyaikaista suomenkielistä pop-kappaletta.

Erottele lähettämässäsi tiedostossa selkeästi säkeistöjen rivit, kertosäe ja c-osa. Pelkkä teksti riittää, mutta bonusta on, jos kilpailija laulaa tai laulatuttaa valmiin sanoituksensa jommankumman demon päälle ja lähettää mp3-tiedostona. Laaduksi riittää puhelimen sanelin, sillä tärkeintä on, että tallenteesta saa selvän – että teksti todella taipuu melodiaan. 

Lähetä sanoitus PDF-tiedostona, jossa on nimimerkkisi, mutta ei omaa nimeäsi. Ilmoita nimimerkkisi sähköpostissa.

4. Voittajat julkaistaan 28.10.2019 alkavalla viikolla ja voittajista lähetetään mediatiedote. Suomen sanoittajayhdistys pidättää oikeuden jättää voittajan valitsematta tai valita voittajan vain toisesta sarjasta, mikäli kilpailukappaleet eivät täytä laulun tunnusmerkkejä. Kilpailuun voi osallistua useammalla tekstillä ja ne voi lähettää samassa sähköpostissa, kuitenkin jokainen erillisenä PDF-tiedostona. Merkitse selkeästi, kumpaan kilpailusarjaan teksti kuuluu.

5.  Voittajat saavat kumpikin kaksi tuntia sanoitussparrausta Annika Tellolta Jademagia Music Oy:sta, joka on mm. laululyriikan valmennuksia tarjoava musiikkiyhtiö.

6.  Kilpailusanoitukset lähetetään yhdistyksen sihteerille Ismo Rauvolalle kilpailu@sanoittajat.fi viimeistään 15.10.2019, sähköpostin otsikoksi kirjoitetaan Kilpailu 2019 ja oma nimimerkki. Suomen sanoittajayhdistyksen puheenjohtajasta Anniina Tarasovasta ja kahdesta jäsenestä, Jussi Keinosesta ja Taina Kuuskorvesta, koostuva esiraati esittelee tuomaristolle 5 finalistia per sarja. Esiraati tai tuomaristo eivät näe osallistujien nimiä tekstejä arvioidessaan.

Jussi Keinonen säheltää päätyökseen kulttuuribisneksessä, eniten kirjojen ja musiikin parissa. Keski-ikäinen epätoivoinen optimisti ja markkinointiekonomi on Suomen sanoittajayhdistyksen perustajajäseniä.

Taina Kuuskorpi on Suomen sanoittajayhdistyksen perustajajäsen ja ex-puheenjohtaja, joka hakkaa kirjailijana kaiket päivät näppäimistöä ja kirjoittamiskursseilla kannustaa myös opiskelijoita tekemään samoin. Työntää nenänsä kaikkeen kirjalliseen ja arvostaa osuvaa ja oivaltavaa tekstiä.

7.      Sanotuksien tekijänoikeudet säilyvät kirjoittajilla. Valmiiseen sävellykseen kuuluvan kilpailun (b-sarja) voittaja luovuttaa option muokata voittajatekstiä yhdessä kappaleen säveltäjän kanssa, mikäli se on tarpeen julkaisukynnyksen ylittämiseksi. (EDIT: tarkennettu kohtaa 7)

8.      Lisätietoja kilpailusta antaa Suomen sanoittajayhdistyksen puheenjohtaja Anniina Tarasova, anniina.tarasova@gmail.com

Suomen sanoittajayhdistys on perustettu vuonna 2014 tukemaan laulujen sanoittamisen harrastusta ja ammattimaista toimintaa. Kokeilukäytössä on myös sanoittajien, säveltäjien ja laulajien yhdistämiseen tarkoitettu sivusto, johon profiilin tekemällä tai niitä selailemalla voisi löytää sopivia yhteistyökumppaneita biisien tekemiseen – joko luodakseen itselleen uraa musiikin parissa tai harrastusmielessä omaksi ilokseen. Sivusto löytyy https://www.sanoittajat.fi/tekijat/