Toiminta ja uutiset

TAPAHTUMA TÄYNNÄ: Sanoittajat ja säveltäjät verkostoituvat Helsingissä ke 14.2.!

Etsitkö sanoittajia biiseillesi tai sävellyksiä sanoituksillesi? Osallistu Suomen sanoittajayhdistyksen biisintekijöille suunnattuun verkostoitumistapahtumaan Helsingissä!

Vuosien 2017-2018 aikana järjestettävän tapahtumasarjan tavoitteena on ensisijaisesti tarjota osallistujille mahdollisuus löytää uusia työpareja tai -tiimejä tekemään ja tarjoamaan biisejä kaikenlaisille levyttäville tai levytyssopimusta tavoitteleville artisteille. Samalla se on tilaisuus lisätä omaa ammatillista tietouttaan. Kevään ohjelmassa on puhumassa Eero Tolppanen, joka on on Elements Musicin Head of A&R ja vastuussa Elementsin lauluntekijä- ja tuottajarosterista. Hänen tehtävinään on edellämainittujen ammatillinen kehittäminen ja uusien kykyjen löytäminen. Näitä kykyjä Eero edustaa myös ulkomailla levy-yhtiöiden ja artistien suuntaan. Musiikin parissa toimimisen Eero on aloittanut rumpalina eri yhtyeissä. Puheenvuorossaan Eero kertoo mm. siitä, miten lähestyä musiikkikustantajia biisien kanssa.

Osallistujat pääsevät luomaan kontakteja toisiin sanoittajiin ja säveltäjiin vapaamuotoisesti sekä ohjatusti speed meeting -hengessä. Tapahtumat on tarkoitettu alkutaipaleen tai pidemmällekin ehtineille biisintekijöille, jotka kaipaavat uusia yhteistyökumppaneita – esimerkiksi säveltäjiä sanoituksilleen tai sanoittajia sävellyksilleen. Tapahtumiin on osallistunut myös uransa alkupuolella olevia tuottajia ja artisteja.

Tapahtuma järjestetään keskiviikkona 14.2.2018 klo 18–21 Forumissa Helsingissä. Tapahtuman osallistujamäärä on rajattu noin 25 henkilöön, ja tavoitteena on balanssi säveltäjien ja sanoittajien lukumäärässä. Mahdollisia lisätietoja tai peruutuspaikkoja varten laita spostia osoitteeseen atchernych(AT)gmail.com. Ilmoittautuminen tapahtuu alla olevalla lomakkeella. Tapahtuman tarkempi aikataulu, sisältö ja osoitteet lähetetään sinulle lähempänä tapahtumaa. Tämä tapahtuma on osallistujille maksuton, ja Suomen sanoittajayhdistys on saanut sitä varten tukea Varsinais-Suomen kulttuurirahastolta.

Ensimmäisestä pilottitapahtumasta voi lukea täältä, syksyn tapahtuman annista täältä.

Ilmoittautuminen tapahtuu alla olevan linkin kautta viimeistään TAPAHTUMA TÄYNNÄ, peruutuspaikkojen kysely atchernych(AT)gmail.com: https://goo.gl/forms/2GqIVwRXYCDjNLiz2

Tervetuloa!
Anniina Tchernych
atchernych(AT)gmail.com
Suomen sanoittajayhdistys ry:n puheenjohtaja

Save the date: Biisintekijöiden tapahtuma Helsingissä 14.2.!

Save the date: Biisintekijöiden verkostoitumistapahtuma Helsingin
keskustassa 14.2. klo 18-21. Paikka ja ohjelma ilmoitetaan myöhemmin. Ilmoittautuminen alkaa lähiaikoina, mukaan mahtuu noin 25 osallistujaa.

Tapahtumassa osallistujat pääsevät luomaan kontakteja toisiin sanoittajiin ja säveltäjiin. Tapahtuma on tarkoitettu alkutaipaleen tai pidemmällekin ehtineille säveltäjille ja sanoittajille, jotka kaipaavat uusia yhteistyökumppaneita. Helmikuussa järjestettävä tapahtuma on järjestyksessään kolmas.

Co-Writing, suljetut tiimit ja miten linnakkeeseen murtaudutaan – biisintekijöiden verkostoitumistapahtuman anti

Kirjoittanut: Samuli Koivulahti

Suomen sanoittajayhdistyksen järjestämän tapahtumasarjan tavoitteena on ensisijaisesti tarjota osallistujille mahdollisuus löytää uusia työpareja tai -tiimejä tekemään ja tarjoamaan biisejä kaikenlaisille levyttäville tai levytyssopimusta tavoitteleville artisteille. Samalla se on tilaisuus kehittää itseään ammatillisesti biisien tekemisessä. Logomossa la 9.9.2017 järjestetty tapahtuma oli järjestyksessään toinen.

Tapahtumassa co-writattiin uusia biisejä, kuunneltiin Veepee Lehdon ja Kaiku Songsilta R Λ F Λ E L Elivuon puheenvuorot sanoittamisesta ja musabisneksen rakenteista ja rakennettiin uusia siltoja toistemme välille.

Veepee Lehdon kaltaisen konkarin ja R Λ F Λ E L I N puheenvuoroissa korostui hienosti se muutos, mikä alan rakenteissa on tapahtunut viimeisten vuosikymmenien aikana.

Jos ennen muinoin kustantamot saattoivatkin etsiskellä yksittäisiä hyviä biisejä, niin nykyään etsiskellään pikemminkin ihmisiä; lauluntekijöitä, sanoittajia ja säveltäjiä, joilta materiaalia syntyy aina silloin kun sitä tarvitaan.

Jos ennen muinoin kustantajan paras työkalu oli valtava biisiarkisto, josta saattoi etsiä sopivia kappaleita, niin nykyään paras työkalu on tekijäreservi, josta voi koota tiimin tekemään biisejä projektikohtaisesti, nopeasti ja suoraan artistin suuhun.

Useinkaan ei etsitä parasta biisiä, vaan sopivinta, koska sopivin on samalla myös yleensä paras siinä viitekehyksessä mihin materiaalia tehdään.

Suljetut Co-Writing -tiimit

R Λ F Λ E L puhui myös paljon tiimin merkityksestä ja siitä kuinka osa alan kovimpien nimien tiimeistä ovat hitsautuneet niin vahvasti yhteen, että jalansijaa välissä ei yksinkertaisesti ole. Niin kauan kun homma toimii on symbioosia turha lähteä rikkomaan.

Vaikka joitain avoimiakin projekteja löytyy, niissäkin kappaleita tehdään usein oman talon sisällä kustantajan omien house writerien kesken, eikä levy-yhtiöltä kustantamoon tulleet liidit välttämälttä juurikaan valu sitten enää kustantamon ulkopuolelle.

Näin ollen jalansijan saaminen irtolaisena on hyvällekin kirjoittajalle todella vaikeaa.

Käytännössä vaihtoehtona on joko vakuuttaa kustantamo siitä, että olet sellainen osaaja, joka kannattaa ottaa talliin house writer -sopimuksen alle, erilaisiin artistiprojekteihin paritettavaksi, tai sitten tehdä niin hyvä paketti jonkun esiintyjän kanssa, että hän vie sinut linnakkeen ovesta mukanaan.

Kuten sanottua, toimivaa symbioosia ei helposti lähdetä rikkomaan. Eri asia on tietysti silloin, jos esiintyjä on huippuhyvä, mutta biisit huonoja.

Hyvistä sanoittajista on huutava pula!

Musiikin tekeminen ja äänen tallentaminen on tänäpäivänä helpompaa kuin koskaan, mutta niistä ihmisistä on pulaa, jotka pystyvät luomaan kunnollista kontenttia.

R Λ F Λ E L I N puheenvuorossa tuli esille, että pelkällä blanco-tekstilläkin voi päätyä kustantamon suojiin, mutta lähettämällä pelkän demosävellyksen ilman sanoja, vastaava skenaario on hyvin epätodennäköinen.

Vasta sanoitus tekee biisistä laulun ja suomenkielisessä musiikissa sisältö on kuningas.

Se mitä hyvä sanoittaja tässä tapauksessa tarkoittaa, ei kuitenkaan välttämälttä ole sama asia kuin mitä moni sanoittaja itse pitää sen määritelmänä. Hyvä sanoittaja kustantamon näkökulmasta omaa hyvän työmoraalin, erinomaiset yhteistyötaidot ja kykenee olemaan samanaikaisesti visionääri, mutta silti myös tarpeen mukaan hyvin taipuisa ja antamaan muillekin tilaa.

Hän myös tietää, miksi joku perseenvatkausbiisi on hitti ja ymmärtää että sellaisessakin musiikissa tekstillä on todella väliä, ainakin jos se on sitä osastoa mihin kyseinen sanoittaja tekstiä tekee.

Joko kovan luokan demo tai sitten pelkkä rautalankamalli

Yksi ikuisuuskysymys, mitä monet lauluntekijät ja artistitkin miettivät lähestyessään kustantajia ja levy-yhtiöitä, on se että kuinka hyvä demo on tarpeeksi hyvä. R Λ F Λ E L antoi ymmärtää, että hyvä demo on joko lähellä kaupallista tasoa ja jopa sitä itseään, tai sitten vain pelkkä akkari+laulu, joka jättää tilaa mielikuvitukselle sovituksen ja soundien suhteen.

Välimuotodemo, jossa on vähän yritetty jo tehdä soundia ja jossa on monia instrumenttiraitoja mutta hommaa ei ole viety loppuun asti, sekoittaa ja ohjaa liiaksi tulkintaa, eikä kuitenkaan kerro mikä biisin todellinen potentiaali voisi olla.

Se osa mistä ei kuitenkaan kannata demossa tinkiä on lauluraita. Huono lauluraita voi pilata koko biisin, vaikka se olisi muuten kuinka hyvä.

Lopputulema

Tässä pelkistettynä tärkeimmät muistisäännöt breikkaamiseen.

  1. Kanna erityishuolta siitä, että sanoitus ja lauluraita ovat demoissa timanttisia.
  2. Hyvästä tiimistä kannattaa pitää kiinni. Artistin myötä ovet voivat aueta koko lauluntekijätiimille.
  3. Jos tarjoat materiaalia kustantajalle, ole selkeä siinä mitä heiltä haluat ja osoita, että ole valmis tekemään hartiavoimin töitä.
  4. Muista, että hyvä tuote voi menestyä myös ilman kustantajaa ja levy-yhtiötä, jos olet valmis panostamaan rahaa myös markkinointiin ja sinulla on hyvä artisti.
  5. Onnistuneen omakustannejulkaisun jälkeen saatat olla ammattimaisten toimijoiden silmissä vieläkin haluttavampi.
  6. Ei haittaa, vaikka aina ei onnistu. Rafaelinkin mukaan ammattikirjoittajan hyvä onnistumisprosentti on 15 ja monilla se on vielä pienempi.
  7. Kirjoita paljon. Määrä tuo myös laatua ja ajan kanssa prosenttiluku kasvaa.

TAPAHTUMA TÄYNNÄ! Ilmoittaudu sanoittajien ja säveltäjien verkostoitumistapahtumaan Logomossa la 9.9.!

Etsitkö sanoittajia biiseillesi tai sävellyksiä sanoituksillesi? Osallistu Suomen sanoittajayhdistyksen biisintekijöille suunnattuun verkostoitumistapahtumaan!

Vuoden 2017 aikana järjestettävän tapahtumasarjan tavoitteena on ensisijaisesti tarjota osallistujille mahdollisuus löytää uusia työpareja tai -tiimejä tekemään ja tarjoamaan biisejä kaikenlaisille levyttäville tai levytyssopimusta tavoitteleville artisteille. Samalla se on tilaisuus kehittää itseään ammatillisesti biisien tekemisessä, sillä ohjelmassa on tänä syksynä puhumassa Rafael Elivuo (A&R Manager, producer), joka toimii Kaiku Songs -kustantamon vetäjänä. Rafaelin tehtäviin kuuluvat tuoreiden kykyjen etsiminen, biisien välittäminen ja tekijäsuhteet. Hän on ollut tekemässä kappaleita mm. Tippa-T:lle ja Laura Voutilaiselle. Rafaelilta osallistujat pääsevät kuulemaan, millainen demo erottuu joukosta edukseen, ja kuinka biisintekijöiden ja musiikkiyhtiöiden yhteistyö toimii.

Toinen puhujista, VeePee Lehto, on sanoittaja, säveltäjä ja iskelmälaulaja, joka on sanoittanut mm. Matin ja Tepon kappaleet ”Mä joka päivä töitä teen”, ”Kaiken takana on nainen” ja Vicky Rostin Euroviisuissa esittämän ”Sata salamaa”. VeePee kertoo osallistujille biisintekemisen haasteiden voittamisesta ja sanoittamisen lainalaisuuksista.

Osallistujat pääsevät luomaan kontakteja toisiin sanoittajiin ja säveltäjiin vapaamuotoisesti sekä ohjatusti speed meeting -hengessä. Tapahtumat on tarkoitettu alkutaipaleen tai pidemmällekin ehtineille biisintekijöille, jotka kaipaavat uusia yhteistyökumppaneita – esimerkiksi säveltäjiä sanoituksilleen tai sanoittajia sävellyksilleen. Kevään pilottiin osallistui myös uransa alkupuolella olevia tuottajia ja artisteja.

Tapahtuma järjestetään lauantaina 9.9.2017 klo 13–16 Logomossa Turussa. Tämän jälkeen järjestetään tiivis co write -paja klo 16-18, jonka aikana osallistujat voivat tunnustella yhteistyötä useamman tekijän kanssa. Osallistumismaksu (10 e) kattaa tarjoilukuluja, kaikista muista kuluista vastaa Suomen sanoittajayhdistys, joka on saanut tapahtumaa varten tukea Varsinais-Suomen kulttuurirahastolta.

Tapahtuman osallistujamäärä on rajattu enintään 40 henkilöön, ja tavoitteena on balanssi säveltäjien ja sanoittajien lukumäärässä. EDIT: TAPAHTUMA TÄYNNÄ! Mahdollisia peruutuspaikkoja varten laita spostia atchernych(AT)gmail.com. Ilmoittautuminen tapahtuu alla olevalla lomakkeella. Tapahtuman tarkempi aikataulu ja sisältö lähetetään sinulle lähempänä tapahtumaa. Kevään pilottitapahtumasta voi lukea täältä:

Verkostoitumistapahtumasta uutta potkua omaan biisintekemiseen – sanoittajat ja säveltäjät kohtasivat toisensa

 

Ilmoittaudu viimeistään 31.8.2017 alla olevan linkin kautta:

https://goo.gl/forms/vwtgp7C9Md8mHQvV2

 

Tiedustelut:

Anniina Tchernych, atchernych(AT)gmail.com, Suomen sanoittajayhdistys ry:n tapahtumatuottaja

Merkitse kalenteriin – säveltäjien ja sanoittajien verkostoitumistapahtuma Logomolla la 9.9.!

Etsitkö uutta potkua biisintekemiseen – sanoittajia biiseillesi tai säveltäjiä sanoituksillesi? Osallistu Suomen sanoittajayhdistyksen verkostoitumistapahtumaan Logomolla lauantaina 9.9. klo 13! Tapahtuman jälkeen järjestetään kiinnostuneille cowrite-paja.

Vuoden 2017 aikana järjestettävän tapahtumasarjan tavoitteena on tarjota osallistujille mahdollisuus löytää uusia työpareja tai -tiimejä tekemään ja tarjoamaan biisejä ensisijaisesti suomen kielellä levyttäville tai levytyssopimusta tavoitteleville artisteille. Samalla se on tilaisuus kehittää itseään ammatillisesti biisien tekemisessä.

Tapahtumassa osallistujat pääsevät luomaan kontakteja toisiin sanoittajiin ja säveltäjiin. Tapahtumat on tarkoitettu alkutaipaleen tai pidemmällekin ehtineille säveltäjille ja sanoittajille, jotka kaipaavat uusia yhteistyökumppaneita. Syyskuussa järjestettävä tapahtuma on järjestyksessään toinen.

Verkostoitumistapahtuma järjestetään kello 13-16, cowrite-paja kello 16-18. Iltaa jatketaan lähistöllä vapaamuotoisesti ja omakustanteisesti. Tapahtuman tarkempi aikataulu puhujineen ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan elokuun alussa, joten oman paikan nappaamiseksi kannattaa seurata sanoittajayhdistyksen sivustoa www.sanoittajat.fi. Osallistumismaksu (10 e) kattaa tarjoilukuluja, kaikista muista kuluista vastaa Suomen sanoittajayhdistys, joka on saanut tapahtumaa varten tukea Varsinais-Suomen kulttuurirahastolta.

 

Tiedustelut:

Anniina Tchernych, atchernych(AT)gmail.com, Suomen sanoittajayhdistys ry:n tapahtumatuottaja

 

Aiemmasta pilottitapahtumasta tuumittua: ”Kiitos onnistuneesta, hyvin järjestetystä illasta! Nyt ollut vapaamuotoinen tunnelma olisi hyvä säilyttää!”
Osallistujat arvioivat edellisen verkostoitumistapahtuman hyödyllisyyden skaalalla 1-5 peräti 4,6 arvoiseksi.

Verkostoitumistapahtumasta uutta potkua omaan biisintekemiseen – sanoittajat ja säveltäjät kohtasivat toisensa

Sanoittajat ja säveltäjät verkostoituivat ensimmäistä kertaa Logomolla järjestetyssä pilottitapahtumassa maaliskuun lopulla, sopivasti samaan aikaan kun Voice of Finlandin ensimmäinen livelähetys kuvattiin. Taustalla pyörivän musiikkiohjelman tuotanto ja alustajaksi paikalle saatu Markus Ala-Kauhaluoma pitivät huolen siitä, että ilta lähti käyntiin lennokkaasti.

Tapahtumassa oli paikalla niin säveltämiseen, sanoittamiseen, tuotantoon kuin omaan musiikkiin keskittynyttä tekijää. Osallistujien musiikkimaailmat risteilivät popin, iskelmän ja hiukan vaihtoehtoisemmankin musiikin parissa. Ohjattujen tapaamisten aikana kukin pääsi tapaamaan peräti kahdeksan uutta tuttavuutta, minkä jälkeen keskustelua jatkettiin pöydissä – ja virallisen osuuden päättyessä myös vapaammissa merkeissä alakerran baarissa.

Verkostoitumistapahtuman ansiosta uusia kappaleita on jo syntynyt uusien työparien hyppysissä, ja yhteisiä biisileirejä on mietinnässä tulevalle kesälle.

Sanoittajat ja säveltäjät verkostoitumassa.
Markus Ala-Kauhaluoma (keskellä) puhumassa biisileirityyppisestä työskentelystä. Oikealla Suomen Sanoittajien puheenjohtaja Päivi Jalo, vasemmalla yhdistyksen tapahtumatuottaja Anniina Tchernych.
Osallistujan palautteesta: ”Kiitos onnistuneesta, hyvin järjestetystä illasta! Nyt ollut vapaamuotoinen tunnelma olisi hyvä säilyttää!”    

Päivi Jalon sanoitus ”Sydämeltä salaa” kerää kehuja

Suomalaisen musiikin, tanssin ja teatterin erikoislehti Suomiviihde haastattelee tangokuningatar Heidi Pakarista numerossa 1/2017. Yhdistyksemme puheenjohtajan Päivi Jalon sanoitus viime marraskuussa julkaistuun sinkkuun on saanut niin Heidin kuin monet kuulijatkin haltioihinsa.

Tässä ote artikkelista:

”Pakarisen uusi sinkku ’Sydämeltä salaa’ on lähtenyt mukavasti soimaan radioaalloilla. Heidi rakastui kappaleeseen ensikuulemalta.

– Demoista olen sen poiminut itselleni. Tykkään melodisista lauluista ja vahvoista tarinoista. Olen saanut kappaleesta palautetta, että vau, miten hieno teksti! , kuningattaremme iloitsee.”

Yhdistys onnittelee Päiviä menestyksestä ja koskettavasta sanoituksesta!

 

Yhdistys järjestää pilottitapahtuman: Sanoittaja meets säveltäjä -speed meeting 24.3.2017 @ Logomo, Turku

Etsitkö sanoittajia biiseillesi tai sävellyksiä sanoituksillesi? Osallistu Suomen sanoittajayhdistyksen ”Sanoittaja meets Säveltäjä” -verkostoitumistapahtumien maksuttomaan pilottiin!

Vuoden 2017 aikana järjestettävän tapahtumasarjan tavoitteena on ensisijaisesti tarjota osallistujille mahdollisuus löytää uusia työpareja tai -tiimejä tekemään ja tarjoamaan biisejä kaikenlaisille levyttäville tai levytyssopimusta tavoitteleville artisteille. Samalla se on tilaisuus kehittää itseään ammatillisesti biisien tekemisessä.

Pilottitapahtumassa osallistujat pääsevät luomaan kontakteja toisiin sanoittajiin ja säveltäjiin sekä halutessaan kehittämään tapahtumien sisältöä ja luonnetta kommenteillaan sen jälkeen.

Tapahtumat on tarkoitettu alkutaipaleen tai pidemmällekin ehtineille säveltäjille ja sanoittajille, jotka kaipaavat uusia yhteistyökumppaneita – säveltäjiä sanoituksilleen tai sanoittajia sävellyksilleen.

Tapahtuma järjestetään perjantaina 24.3.2017 klo 18–21 Logomossa Turussa.

Tapahtuman osallistujamäärä on rajattu enintään 30 henkilöön, ja tavoitteena on balanssi säveltäjien ja sanoittajien lukumäärässä. Ilmoittautuminen tapahtuu alla olevalla lomakkeella. Saat muutaman päivän kuluessa vahvistuksen pääsystäsi mukaan sekä lähempänä tapahtumaa sen tarkemman sisällön.

 

Ilmoittautumista pidennetty, ilmoittaudu viimeistään 16.3.2017 alla olevan linkin kautta:

https://goo.gl/forms/vwtgp7C9Md8mHQvV2

 

Tiedustelut:

Anniina Tchernych, atchernych(AT)gmail.com, Suomen sanoittajayhdistys ry:n tapahtumatuottaja

Vuosikooste 2016: merkittävää edistystä

Olemme jatkaneet inspiroivaa ja tärkeäksi koettua vertaistukea antavaa toimintaamme koko vuoden 2016. Pidimme tiukasti kiinni periaatteesta, että jokaiseen kokoontumiseen liittyy tekstien tekemistä erilaisten teemojen ja tehtävien pohjalta sekä tekstien kommentointia.

Vuoden 2016 aikana yhdistyksemme ja jäsenemme ottivat hienoja edistysaskeleita. Päivi Jalon tekstityksiä ovat mm. Heidi Pakarisen Sydämeltä salaa (säv. Esa Nieminen), Jonna Hakalan Kesä saa hulluttelemaan (säv. Isto Hiltunen) , Mervi Karin Hän sai mut hehkumaan (säv. Isto Hiltunen) ja Leif Lindemanin albumilla oleva Enkä koskaan unohda (säv. Esa Nieminen). Anna Hakalan upea käännösbiisi esitettiin kesän Soundissa Uudessakaupungissa ja Marko Haimilahden, Marko Juhani Rautavaaran ja Taina Kuuskorven Koirasusi valmistui ja pääsi Kiehisen esittämänä radioon. Myös yhdistyksen toiminnasta tehtiin radiojuttu.

Suuri tunnustus ja toimintaamme tukeva askel oli yhdistyksemme saama merkittävä apuraha. Säveltäjäyhteisöjen kontaktointi on ollut alusta asti yksi tärkeä tavoite. Tähän toimintaan saimme Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen maakuntarahastolta apurahan. Sen pohjalta suunnittelimme Biisitreffejä sekä sivustomme muokkaamista säveltäjien ja sanoittajien kohtaamis- ja kontaktipaikaksi. Biisitreffien toteuttamisajankohta on vuosi 2017.

Valloitimme myös Turussa sijaitsevan Kirjan talon, eli siirsimme kirjoituspajojen järjestämisen sinne. Pajoja toteutimme kolme. Viimeisin niistä järjestettiin edesmenneen Leonard Cohenin hengessä. Jäsenet kirjoittivat hyvin eri keinoilla Cohenin tuotannosta inspiroituen. Pikkujoulut inspiroivat meitä tietenkin myös kirjoittamaan jouluaiheisia kertosäkeistöjä.

Vuosikooste 2015: puuhakasta toimintaa

Toinen toimintavuotemme piti sisällään sekä yhdistyksen perustoimintaa että laululyyrikoiden kirjallista työskentelyä tukevaa toimintaa. Kaikkien kokoontumisten yhteydessä kävimme läpi jäsenten laulutekstejä ja työskentelyä sanoitusrintamalla. Myös tapaamisten välillä kommentoimme toistemme tekstejä ja edistimme sanoitusten valmistumista vertaispalautteen voimalla.

Yhdistyksen muukin toiminta käynnistyi vireästi ja toteutimme muun muassa teematapaamisen Juice Leskisen muistoksi, kesän lauluntekokilpailuihin valmistavan tapaamisen, biisintekoviikonlopun sekä lauluntekijätapaamisen sanoittaja Sinikka Svärdin kanssa.

”Portsari se kädet nosti tiukkaan etutanaan
sisään sä et tänne tule, usko minun sanaan
sanoin: päästit jo mun naisenkin pakko on mun päästä
portsari tuo neuvoi: sanojasi säästä
naisesi on kuule perin huono kissa
jos sun sitä pitää vahtii paniikissa”

(Pastissi Juice Leskisen Einarin polkupyörästä. Taina Kuuskorpi 2015).

Juice Leskisen muistoksi ja hänestä julkaistun elämäkerran innoittamana järjestettiin ilta, jonne jäsenet tuottivat Einarin polkupyörä -laulutekstistä pastisseja, josta yllä näytepala. Lisäksi keskustelimme vilkkaasti Juicen laululyriikasta.

Osalla jäsenistämme oli tavoitteena osallistua kesän laulunsanoituskilpailuihin, kuten Kotkan Merilaulukilpailuun, Tangolaulukilpailuun tai Somero soikoon -kilpailuun. Jäsenistöä kannustettiin hankkimaan säveltäjäkontakteja, jotta tekstit saisivat sävelen kilpailujakin silmällä pitäen. Säveltäjäpula on jäsenistössämme krooninen, joten ideointia tavoittaa kiinnostavia säveltäjätyöpareja pohdimme joka tapaamisessa. Iloksemme totesimme jonkun jo saaneenkin yhteydenottoja sivustomme kautta.

Uusikaupunkilainen Dinturist-bändi oli kiinnostunut yhteistyöstä yhdistyksen kanssa. Kirjoitusprojektina jäsenet suomensivat bändin ohjelmistoon kuuluvia klassikkobiisejä. Tekstit toimitettiin arvioitaviksi ja käytettäviksi. Projektissa syntyi tiiviissä ajassa runsaasti reippaita käännöksiä, mikä osoitti yhdistyksen jäsenten vireää kirjoituspotentiaalia.

Loppukesästä yhdistyksen edustajat osallistuivat kuluneena vuonna ensimmäistä kertaa järjestettyyn Eka kerta -festivaaliin Valkeakoskella, josta on erillinen matkakertomus blogissa.

Syksyn alussa organisoimme lastenlaulujen kokoamisen ja puimme lauluja lastenlauluteemaan keskittyneessä kokouksessamme.

Syksyllä sanoittajavieraanamme oli Sinikka Svärd, joka kertoi alan käytännöistä ja omasta työstään sekä kannusti aloittelevia sanoittajia. Sanoittajan tie on pitkä ja kivinen, ja eteenpäin pääseminen vaatii sekä sitkeyttä että hyviä sattumuksia.